Zprávy

75. narozeniny slaví další ikonická značka

8. září 2024

Dne 1. září 1949 založil Kihachiro Onitsuka v japonském Kóbe značku Asics. Společnost se však původně jmenovala Onitsuka Co., Ltd. (Onitsuka Co., Ltd.). Začínala jako malá firma s několika málo zaměstnanci a zpočátku vyráběla basketbalovou obuv. Pro první výrobek našel Onitsuka inspiraci v pokrmu z chobotnicového salátu. Přilnavost obuvi přirovnal k sací síle chapadla chobotnice. Díky této síle bota umožnila sportovcům pozvednout jejich hru a dostala název „Onitsuka Tiger“.

Společnost Asics vyrobila mnoho ikonických bot a vymyslela řadu technických řešení. Na olympijských hrách v roce 1976 získal v botách Asics zlatou medaili finský běžec na dlouhé tratě Lasse Virén. Při svém vítězném kolečku si slavně sundal boty Onitsuka Tiger a zamával jimi divákům.

O rok později společnost změnila svůj název na ten, který známe dnes. Tři společnosti - Onitsuka Co., GTO Co. a JELENK Co. - se spojily a vytvořily Asics. Název společnosti znamená „Anima Sana In Corpore Sano“, což je věta, kterou vymyslel starořímský satirik Juvenal. Toto rčení „ve zdravém těle zdravý duch“ je hlavní filozofií společnosti.

Postoj k fyzickému a duševnímu zdraví se za posledních 75 let dramaticky změnil. V posledních letech, kdy se klade větší důraz na to, aby se lidé cítili lépe po psychické stránce, se Asics snaží zaměřit na to, aby pomáhal lidem všech věkových kategorií rozhýbat tělo i mysl tak, aby se cítili lépe i uvnitř.