Zprávy

Adidas a Nike se opět střetly kvůli pruhům

15. září 2024

Vyšší zemský soud v Düsseldorfu se zabýval otázkou, kolik pruhů může být v určitém uspořádání zobrazeno na kalhotách Nike. Spor vznikl mezi rivaly v oblasti sportovního zboží, společnostmi Nike a Adidas, kvůli třem rovnoběžným pruhům, známé ochranné známce společnosti Adidas. Společnost Nike je, resp. byla obviněna, že se některými svými kalhotami příliš přiblížila designu Adidasu, což společnost se sídlem v Herzogenaurachu považovala za porušení ochrany své ochranné známky v roce 2022. Zemský soud v Düsseldorfu poté zakázal společnosti Nike nabízet v Německu pět konkrétních párů kalhot. Americká značka však podala odvolání a v září 2023 krajský soud rozhodnutí potvrdil. Společnost Nike se poté odvolala a o případu se tedy muselo rozhodnout znovu.

Podle názoru společnosti Nike je rozsah ochrany nárokovaný společností Adidas příliš úzký, pokud jde o vzory pruhů. Právník společnosti Nike Burkhard Führmeyer během jednání namítal, že ne vše s pruhy spadá do rozsahu ochrany. Pruhy na kalhotách nejsou ničím novým a mohou sloužit jako ozdoby a dekorativní prvky. Design výrobků Nike se od výrobků Adidas liší mimo jiné odlišným počtem a šířkou pruhů, mezerami a barevnými kontrasty. Kromě toho je logo Nike swoosh pro spotřebitele jasně rozpoznatelné. Z právního hlediska se společnost Adidas zaměřuje především na otázku, zda má společnost Nike právo používat podobné vzory pruhů a jak daleko sahá rozsah ochrany. Právník Christian Rassmann argumentoval, že velké množství pruhovaných výrobků společnosti Nike je třeba považovat za cílený útok na společnost Adidas. Bránění ochranné známky mělo chránit majitele, který svou značku budoval po desetiletí. Rassmann zpochybnil, že by ochranná známka fungovala i v případě, že by konkurent uvedl na trh podobné výrobky ve velkém množství. To by mohlo vést k rozmělnění značky Adidas. Soudce Schüttpelz vidí dilema především z právního hlediska: zdůraznil, že je třeba stanovit hranici, ale je otázkou, kde tato hranice leží. Známé pruhy Adidas jsou mnoha Němcům známé, ale spotřebitelé by rychle poznali, kdy se nejedná o Adidas. Nicméně známé ochranné známky mají z právního hlediska nárok na větší ochranu. Pokud jde o dotyčné kalhoty, oznámil, že bude rozhodovat případ od případu, zda se příliš blíží vzoru Adidas, a proto by měly být vzneseny námitky. Soudce však na konci jednání zdůraznil, že to bude trvat delší dobu.

Kvůli pruhům již v minulosti došlo k několika soudním sporům. V roce 2019 společnost Adidas prohrála u Tribunálu Evropské unie, který rozhodl, že tři pruhy Adidas nejsou chráněny podle zákona o ochranných známkách v každém tvaru a provedení. O rok dříve dosáhla společnost Adidas úspěchu, když bylo jejímu konkurentovi zakázáno registrovat u Úřadu pro ochranné známky EU obuv se dvěma paralelními vodorovnými pruhy. Ke sporu se společností Nike došlo již v roce 2005, kdy Adidas uspěl s tím, že modely kalhot této americké společnosti s dvouproužkovým designem porušují jeho práva k ochranné známce a nemohou se dále prodávat.