Zprávy

Adidas projevil zájem o sponzoring jamajské atletiky

12. září 2024

Adidas projevil zájem o sponzoring jamajské atletické asociace JAAA. Tu sponzoruje od roku 2002 společnost Puma. Nabídka pro JAAA nyní činí 38,8 milionů dolarů za osmiletou smlouvu, což odpovídá 4,85 milionů dolarů ročně. 22,2 milionu USD by byla částka v hotovosti a 16,6 milionu USD ve výrobcích. Smlouva se společností Puma, která má údajně hodnotu kolem 1 milionu USD ročně, vyprší v prosinci a značka má přednostní právo na pokračování spolupráce. Nabídka společnosti Adidas údajně zahrnuje také licenční a digitální práva a licenční poplatky ve výši deseti procent z čistého prodeje všech výrobků značky JAAA na roční bázi. Kromě toho prý smlouva nabízí peněžní pobídky za medaile získané na olympijských hrách, mistrovství světa, halovém mistrovství světa, juniorském mistrovství světa a světových štafetách.

Puma má ve své smlouvě s JAAA klauzuli o „právu prvního odmítnutí“, což znamená, že JAAA musí informovat Pumu o jakékoli konkurenční nabídce. Řídící orgán by byl rovněž povinen přijmout novou smlouvu se společností Puma, pokud by odpovídala podmínkám konkurenční nabídky. Předpokládá se, že společnost Adidas předložila návrh na spolupráci již v roce 2014, který JAAA nakonec odmítla ve prospěch setrvání u značky Puma.

Jamajka patří ke špičce světové atletiky, poslední olympijské hry jí ale přinesly pouze šest medailí, z toho jen dvě ze sprinterských soutěží, kde tato země obvykle dominuje. Společnost Adidas má nepochybně v úmyslu objevit další světovou hvězdu, jako byl Usain Bolt, který během své atletické kariéry překonal množství rekordů a byl hlavní tváří značky Puma po mnoho let. Adidas má dlouhou a úspěšnou historii spolupráce s předními jamajskými atlety – sponzoruje řadu středních škol a investuje velké prostředky do sportovního rozvoje jak na základní, tak na vrcholové úrovni prostřednictvím programů, jako je Racers Track Club.