Zprávy

Boj o vedení ve společnosti Scott Sports

14. června 2024

U švýcarského výrobce kol a lyží Scott Sports se během dubna rozpoutal boj o moc. V hlavních rolích jsou korejský majoritní akcionář Youngone na jedné straně, generální ředitel a minoritní akcionář společnosti Scott Beat Zaugg na straně druhé.

Podle oficiální tiskové zprávy společnosti Youngone byl Beat Zaugg na konci března zbaven funkce generálního ředitele a nahradil ho Juwon Kim, který je od března 2022 členem představenstva společnosti Scott Sports. Vzhledem k tomu, že finanční expert Juwon Kim, dříve vedoucí oddělení růstové strategie a fúzí a akvizic ve společnosti Youngone, nemá dosud žádné jiné zkušenosti v cyklistickém průmyslu, budou mu radit dva veteráni oboru, Mathias Seidler (generální ředitel společnosti Derby Cycle v letech 2001-2014) a Steve Meineke (prezident společnosti Specialized v letech 1993-1996, prezident společnosti Accell North America v letech 2004-2014).

„Společnost Youngone je silným partnerem a dlouhodobým akcionářem společnosti Scott. Pevně věříme ve společnost Scott v její špičkové produkty, odhodlání a odborné znalosti jejích zaměstnanců. Díky této změně ve vedení chce společnost Scott v budoucnu opět růst, získat podíl na trhu a hodit současnou krizi v oboru za hlavu,“ vysvětluje Kihak Sung, předseda představenstva společnosti Youngone a člen představenstva společnosti Scott.

V oznámení bylo rovněž zdůrazněno, že dlouhodobý závazek majoritního akcionáře, společnosti Youngone, zůstává pro společnost Scott klíčový a nebude zpochybněn. Vzhledem k velké rozmanitosti a významu outdoorových aktivit je a zůstane Švýcarsko pro společnost Youngone důležitým strategickým trhem pro rozšíření její mezinárodní přítomnosti. Společnost Youngone rovněž usiluje o úzká partnerství za účelem vývoje inovativních řešení a podpory technologického rozvoje ve Švýcarsku. Podle tohoto oznámení společnost Youngone rovněž poskytla společnosti Scott dvě půjčky v tříciferném milionovém rozsahu v letech 2020 a 2023.

Beat Zaugg na zprávu o své výměně sám přímo reagoval a kontaktoval různá média s tím, že zůstává generálním ředitelem společnosti Scott Sports. Šestašedesátiletý muž je rovněž informoval, že ve společnosti drží 47procentní podíl. 

Youngone a nový generální ředitel Juwon Kim reagovali na Zauggovo prohlášení následujícím prohlášením: „Chápeme, že pro pana Zaugga může být obtížné přijmout jeho rezignaci (vzhledem k jeho dlouholeté funkci generálního ředitele). Z právního hlediska je to však nakonec irelevantní: nejvyšším rozhodovacím orgánem společnosti je představenstvo a představenstvo má jednoznačně právo ukončit pracovní poměr s generálním ředitelem.

Společnost Scott založil v roce 1958 inženýr a lyžař Ed Scott v Sun Valley (Idaho, USA) jako značku pro lyžování. Na trh s jízdními koly vstoupila společnost v roce 1986 s horským kolem. V roce 1993 se většinovým vlastníkem společnosti Scott stal investiční fond, dokud v roce 1998 nedošlo k odkupu společnosti vedením Beata Zaugga, Toma Stendhala a dalších manažerů. Po druhém a třetím manažerském odkupu v letech 2002 a 2005 převzal Zaugg nejprve většinu a později všechny akcie společnosti Scott. V roce 2013 se korejská sportovní skupina Youngone, která se společností Scott spolupracuje od roku 1997, stala nejprve menšinovým a od roku 2015 většinovým akcionářem výrobce kol a lyží. Zaug měl za tento podíl obdržet asi 135 milionů franků. V současnosti firma hledá nového CEO.