Zprávy

Elan měl v roce 2023 tržby ve výši 132 milionů euro

28. června 2024

Pro slovinského výrobce lyží byl rok 2023 dobrým i přes slabší zimní sezónu. Uvedl to pro slovinský deník Delo generální ředitel společnosti Jeffrey Tirman. Z hlediska finanční výkonnosti byl rok 2023 dokonce o něco lepší než rok 2022. Celá skupina loni vygenerovala tržby téměř 132 milionů euro, v roce 2022 měl Elan tržby okolo 130 milionů euro. Pod vedením Jeffreyho Tirmana se společnosti podařilo za osm let zdvojnásobit své příjmy. Firma z Begunje už několik let posiluje nesportovní divizi, která vyrábí pokročilé kompozity a přináší firmě už třetinu tržeb. Důvodem je změna klimatu, která znepokojuje nejen generálního ředitele společnosti.

 Zimní divize se v loňském roce podílela na tržbách 70 miliony eur. Elan vyrobil přes 400 000 párů lyží, z toho čtvrtinu prodal v Severní Americe, zbytek pak v Evropě a dalších zemích. 70 procent lyží je vyráběno pod značkou Elan, asi 30 procent lyží vyrábí firma pro jiné značky. Letošní objem výroby bude nižší než loňský, ale zatím se neví o kolik. Důvodem jsou velké zásoby zboží v obchodech a u distributorů.

Jeffrey Tirman si myslí, že z důvodu změny klimatu budou mít lyžařské areály problémy se zasněžováním a lyžování se bude přesouvat do lyžařských areálů ve vyšších nadmořských výškách. Skiareálů proto zřejmě ubude, což zdraží skipasy, tak se sníží počet lidí, kteří si tuto aktivitu ještě mohou dovolit. To se dotkne zejména lokálních lyžařů. Proto Tirman věří, že se profil průměrného lyžaře v příštích letech změní. „Elan na to musí myslet už teď a připravit se na to, pokud si chce značku udržet,“ říká Tirman. V průběhu let Elan masivně investoval do robotizace a technologické modernizace, což umožní snáze se přizpůsobit světu, ve kterém firma bude stále vydělávat na výrobě menšího počtu lyží.

Co se týká námořní divize, tak tu Elan kompletně přeorganizoval na konci roku 2017. Od té doby je každý rok zisková a její loňský rok byl dokonce rekordní, s tržbami něco málo přes 17 milionů eur, což překonalo všechna očekávání. Ročně nyní Elan prodá okolo 60 jachet. 

Elan má také kompozitní divizi, která není určena pro sport, ale vyrábí v ní produkty pro větrný a letecký průmysl. Je to nejrychleji rostoucí divize společnosti Elan. Byla založena v roce 2009, po finanční krizi a rozpadu trhu s jachtami. Nyní je druhou největší divizí ve skupině s tržbami okolo 40 miliónů euro a letos by se mohla stát nejziskovější ze všech. Ročně roste o deset až dvacet procent. Zatím největší podíl v této divizi má výroba pro větrné elektrárny, ale roste i výroba pro letecký a kosmický průmysl.

Společnost Elan dosáhla velkého pokroku v plnění svých závazků v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a řízení. Například polovinu vedoucích pracovníků tvoří ženy a nejsou žádné výrazné rozdíly v odměňování žen a mužů. Kromě toho Elan nainstaloval více než 6000 solárních panelů, takže třetinu elektřiny si už vyrábí společnost sama. Byl instalován i nový kotel na dřevní biomasu, Elan spaluje sto procent dřevěného odpadu a dřevní odpad vykupuje i od dalších místních firem. Elan je jednou z prvních společností ve Slovinsku, která získala čtyřhvězdičkový certifikát Green Star. 

V loňském roce vstoupil Elan na trh s nabídkou elektrokol, neboť značka by chtěla být přítomna ve sportovním segmentu i v létě. Každopádně nyní je situace na cyklistickém trhu velice složitá, organizace Eurobike odhaduje, že jen v Evropě jsou na skladě kola v hodnotě pěti miliard euro. Elan ale vstoupil na cyklistický trh velice opatrně, z několika set elektrokol už mají více než polovinu prodanou, dodává generální ředitel Elanu Jeffrey Tirman.