Zprávy

Evropský týden sportu podporuje sportovní aktivity dětí a mládeže

20. září 2024

V mnoha evropských zemích se neustále diskutuje o nedostatečné fyzické aktivitě dětí a mladých lidí. Navzdory všem výzkumům, které poukazují na nebezpečí, jež přináší upřednostňování zábavy u obrazovek před hrou a pohybem, nebyly výsledky u evropské mládeže nikdy tak špatné.

V roce 2016 Světová zdravotnická organizace (WHO) zkoumala až 1,7 milionu dětí a dospívajících z celého světa a výsledky byly alarmující. 80 procent z nich se nehýbalo dostatečně. WHO od té doby stanovila celosvětový cíl inspirovat dospělé a dospívající ke snížení fyzické nečinnosti o 10 procent do roku 2025 a o 15 procent do roku 2030 - to je oproti výchozímu roku 2010. Odhaduje se, že v letech 2020 až 2030 bude nedostatek fyzické aktivity stát veřejné zdravotnictví přibližně 300 miliard dolarů - tedy 27 miliard dolarů ročně - pokud se úroveň fyzické nečinnosti nesníží.

EU si je této nečinnosti mladých lidí vědoma a snaží se fyzickou aktivitu podporovat různými způsoby. Jednou z jejích hlavních iniciativ je Evropský týden sportu, který se koná od roku 2015. Letos připadá na 23.-30. září. Tato akce se neustále rozšiřuje a povzbuzuje stále více Evropanů k tomu, aby se věnovali zdravému a aktivnímu životnímu stylu. V roce 2015 se ho zúčastnilo pět milionů účastníků a uskutečnilo se 7 000 akcí, v roce 2018 přilákal 12 milionů účastníků, kteří se zúčastnili 48 500 akcí. Letos bude s oslovováním mladých lidí různými způsoby pomáhat přibližně 20 ambasadorů Týdne, kteří působí ve svých domovských zemích.

V roce 2024 se Evropský týden sportu zaměří na inkluzi, osobní pohodu a sounáležitost. Slovem inkluze má EU na mysli, že sport je pro všechny, nejen pro sportovce. Mladí lidé se mohou zapojit bez ohledu na úroveň své zdatnosti, schopnosti, původ, pohlaví, věk, náboženství, etnický původ, vzdělání nebo sexuální orientaci.

Sounáležitost znamená společenství. Sport nabízí životní příležitosti a sbližuje generace. Každý si zachovává svou individualitu a zároveň sdílí hodnoty EU a olympijské hodnoty laskavosti, respektu a solidarity. Fyzická aktivita je jednosměrnou jízdenkou k socializaci a lásce k udržitelnější existenci na sociální i environmentální úrovni.