Zprávy

F1 je na dobré cestě k dosažení Net Zero

16. června 2024

Formule 1 prohlásila, že je na dobré cestě ke splnění svého cíle Net Zero do roku 2030, a musí snížit emise uhlíku o dalších 37 %, aby tohoto cíle dosáhla. Seriál vykázal 13% snížení emisí uhlíku v roce 2022 ve srovnání se základním rokem 2018. K dosažení minimálního 50procentního snížení do roku 2030 tak zbývá 37 procent dalšího snížení. Toto minimální snížení je požadavek stanovený v Pařížské dohodě a Formule 1 jej splní, pokud bude pokračovat současným tempem snižování o 13 procent každé čtyři roky.

V minulé sezóně proběhly slibné testy, jako například nízkouhlíková výroba energie pro Velkou cenu Rakouska, která snížila emise z boxů, paddocku a vysílání o 90 % ve srovnání s rokem 2022. Kromě toho byla evropská část sezóny doručována nákladními vozidly DHL na biopaliva, což snížilo emise uhlíku o 83 % ve srovnání s předchozím rokem. Pokroky zaznamenaly také závody, neboť 75 % promotérů pohánělo některé aspekty svých závodů pomocí obnovitelné energie, což je nárůst o 50 % oproti roku 2022. Formule 1 a jejích deset týmů se také stalo prvním šampionátem, který si udržel tříhvězdičkovou ekologickou akreditaci od Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Do budoucna bude seriál usilovat o investice do strategie alternativních paliv ve všech částech svého provozu, včetně dodávek udržitelného leteckého paliva v letecké dopravě, biopaliv pro silniční a námořní dopravu a stoprocentně udržitelného paliva pro vozy od roku 2026. Formule 1 chce také vytvořit řešení pro celý paddock, aby snížila spotřebu energie a dále přešla na obnovitelné zdroje u všech zúčastněných stran. V ideálním případě chce seriál snížit svou závislost na fyzické infrastruktuře, změnit způsob nákladní dopravy na méně uhlíkově náročné varianty, jako je námořní doprava, a snížit množství potřebného vybavení prostřednictvím investic do nových technologií.

Obtížné ale bude sladit úsilí série o ochranu životního prostředí se stále rostoucím a stále globálnějším kalendářem. Hlavní prioritou Formule 1 proto zůstává nalezení účinného řešení pro snížení značných emisí z logistiky a cestování.