Zprávy

FIFA musí odškodnit vynálezce spreje na volné přímé kopy

17. května 2024

Po letech soudních sporů zvítězil brazilský vynálezce spreje na volné přímé kopy nad Fotbalovou asociací (FIFA). Nejvyšší soud v Brazílii nedávno zamítl odvolání FIFA a nařídil jí odškodnit Heine Allemagne a jeho společnost Spuni Comercio de Produtos Esportivos za zneužití jeho vynálezu.

Allemagne v roce 2000 vynalezl sprej, který mohou rozhodčí použít k označení pozice zdi pro volný přímý kop a který se poté opět rychle rozpustí. Sprej používá Jihoamerická fotbalová asociace (Conmebol) od roku 2009 a poprvé byl použit na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Společnost Allemagne obvinila FIFA ze zneužití svého patentovaného výrobku a požadovala odškodnění ve výši 40 milionů amerických dolarů.

Skutečná výše odškodnění není jasná. Právníci podnikatele chtěli před uplatněním svých nároků počkat na zveřejnění písemného rozsudku. "Porazil jsem FIFA ve všech ohledech. Je to příběh Davida a Goliáše. FIFA je obr, byl to 23 let trvající boj. Jsem na to velmi hrdý. Zapsali jsme se do historie světového fotbalu," komentoval rozsudek podnikatel.