Zprávy

Fotbalové Euro přineslo trojciferný nárůst tržeb v restauracích

24. července 2024

Bezmála trojnásobný meziroční nárůst tržeb v pohostinství přineslo mistrovství Evropy ve fotbale německým pořadatelským městům. Vůbec největší meziroční nárůst tržeb, a to o 283 procent, zaznamenal Dortmund v den utkání Francie s Polskem. Do první desítky nejlepších se dostal i zápas české reprezentace proti Portugalsku. Vyplývá to z nejnovější studie Mastercard SpendingPulse, která sleduje veškeré platby za nákupy v kamenných i internetových obchodech.  

Příliv fotbalových fanoušků ze všech částí Evropy během základní části šampionátu mezi 14. a 25. červnem vedl k meziročnímu velmi významnému navýšení tržeb ve všech pořadatelských městech. Zajímavé ovšem bylo, že se toto navýšení netýkalo jen největších pořadatelů, jako jsou Berlín, Hamburk nebo Mnichov. Ze čtyř zápasů základní části nejvíce těžil zmíněný Dortmund.

Trojciferného navýšení tržeb v porovnání s předchozím rokem dosáhly také Düsseldorf (17. června), Kolín nad Rýnem (25. června) a Stuttgart (23. června). Výrazný růst se nevyhnul ani menším městům, jako jsou například Lipsko či Gelsenkirchen, když jejich restaurace dosáhly dvouciferného meziročního zvýšení tržeb. Tyto výsledky dokládají široké přínosy pořádání zápasů šampionátu pro jednotlivé regiony pořadatelské země. K mírnému meziročnímu poklesu tržeb restaurací došlo ve dvou hracích dnech jen v Hamburku.

„Příležitosti, jako je právě evropský šampionát ve fotbalu, ukazují, jak důležité jsou pro fanoušky společné zážitky. Jednotlivá místa konání zápasů přitahují velké počty návštěvníků a ti zase podporují místní hospodářství zvýšenými útratami za gastronomické služby, služby cestovního ruchu a za zábavu. Města jako Dortmund, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem či Stuttgart pravdivost tohoto tvrzení jednoznačně potvrdila trojciferným nárůstem tržeb restaurací. Ukazují tak, jak mohou podobné události působit jako dlouhodobě pozitivní ekonomické stimuly, které dalece přesahují čistě sportovní stránku,“ říká Natalia Lechmanova, hlavní ekonomka Mastercard Economics Institute. Studii realizovala společnost Mastercard společně s výzkumnou společností Vitreous World s cílem lépe poznat posun v preferencích spotřebitelů směrem k zážitkům. Studie zahrnovala celkem 16 141 respondentů. Z tohoto počtu bylo 14 125 respondentů dotazováno ve 20 evropských zemích (Belgie, Bulharsko, ČR, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie) a celkem 2 016 respondentů v Austrálii, Brazílii, Číně a Spojených státech.