Zprávy

Migros Group prodává SportX

29. května 2024

S téměř 98 000 zaměstnanci je Migros největším soukromým zaměstnavatelem ve Švýcarsku. Nyní skupina oznámila svůj záměr prodat nejméně čtyři dceřiné společnosti: společnost Hotelplan zaměřenou na cestovní ruch, výrobní společnost Mibelle, která se specializuje na kosmetiku, a dva specializované obchody SportX a Melectronics. To se dotkne celkem 6500 zaměstnanců. Kromě toho bude v rámci reorganizace zrušeno až 1500 pracovních míst.

V rámci SportX je na prodej je 61 provozoven. Švýcarský řetězec sportovních prodejen SportX byl ještě před rokem známý jako SportXX, letos oslaví 25. narozeniny. Patrick Pörtig, generální ředitel společnosti Migros Fachmarkt AG, a Christian Gerlach, dočasný šéf SportX, v dopise dodavatelům vysvětlují: "SportX (bez Bike World) se nachází na trhu, který je vystaven zvýšenému konkurenčnímu tlaku jak online, tak offline. Současné struktury v rámci společnosti Migros nám brání tento trh cíleně oslovit, takže šance na úspěch pro SportX vidíme v externím řešení. Proto je zahájen prodejní proces s cílem najít vhodnější vlastníky mimo skupinu Migros."

SportX je maloobchodní prodejce s kompletním sortimentem, jedná se o druhý největší řetězec na švýcarském trhu se sportovními potřebami za Ochsner Sport. Jeho tržby činily v roce 2022 330 milionů CHF. Většina prodejen má 1 200-1 500 metrů čtverečních. Celkově má SportX v 61 prodejnách k dispozici 66 176 metrů čtverečních. Stejně jako Decathlon pokrývá SportX širokou škálu sportů. Jeho silné stránky však spočívají především v segmentech běhu a outdooru, zaměřuje se také na poradenství. 

Předpokládá se, že o řetězec bude mít zájem Decathlon a Ochsner. Ochsner již ve Švýcarsku provozuje 80 poboček, Decathlon jich má 16. Sektor sportovního maloobchodu má silná místa. Sdružení prodejců sportovního zboží ASMAS má 450 členů se 700 prodejnami, včetně specializovaných outdoorových řetězců Bächli Bergsport a Transa.