Zprávy

Mistrovství světa žen ve fotbale v Austrálii bylo velmi úspěšné

28. května 2024

Mistrovství světa ve fotbale žen v roce 2023 v Austrálii se těšilo obrovskému zájmu veřejnosti, turnaj údajně sledovalo 70 % obyvatel země. Více než polovina (56 %) fanoušků, kteří navštívili zápasy australské reprezentace Matildas, byly ženy, což je v rozporu s typickými trendy návštěvnosti fotbalových soutěží.

Mistrovství světa ve fotbale žen přineslo Austrálii ekonomický dopad ve výši 1,32 miliardy australských dolarů. Turnaj navštívilo 86 654 zahraničních návštěvníků, celkem zápasy vidělo téměř 2 miliony lidí. Australský tým vygeneroval jen na mediální hodnotě 2,78 miliardy australských dolarů. Turnaj prý také snížil náklady na zdravotní péči o 324 milionů australských dolarů díky zvýšené fyzické aktivitě ve společnosti.

Zvýšená popularita tohoto sportu vedla k tomu, že průměrná návštěvnost zápasů A-League Women v této sezóně vzrostla o 123 procent, sledovanost streamovaných zápasů na Paramount+ a 10Play se oproti předchozímu roku zvýšila o 120 procent.

Austrálie se také stala pořadatelem Asijského poháru žen v roce 2026. O pořadatelství usilovaly ještě Saúdská Arábie a Uzbekistán.