Zprávy

Největší milníky olympijské historie, které se staly 4. srpna

27. června 2024

4. srpen – Olympijská odysea (August 4th – An Olympic Odyssey) je hodinový dokumentární film, který vytvořil interní tým Warner Bros. Discovery a bude mít premiéru ve středu 3. července v 19:30 na stanicích Eurosportu a streamovacích platformách Max a discovery+. Díky obsáhlému archivu si diváci budou moci připomenout, proč je toto datum v olympijské historii tak moc významné.

V rámci dokumentu budou odvysílány rozhovory se Stuartem Owenem Rankinem (pravnukem Jesseho Owense), Sky Brownovou (bronzovou medailistkou z Tokia 2020), Marie-José Pérecovou (francouzskou trojnásobnou držitelkou olympijského zlata) a bývalým sportovcem a sportovním manažerem lordem Sebastianem Coem. Půjde tak o hodinou naplněnou detaily ze zákulisí olympijských her.

Památných okamžiků je se 4. srpnem spojeno více než dost. Jde o den, kdy v roce 1936 Jesse Owens v Berlíně ponížil Adolfa Hitlera, kdy Fanny Blankers-Koenová vyvrátila předsudky o genderu, věku i mateřství, kdy Carl Lewis zázračně vyhrál běh na 100 metrů v Los Angeles, kdy proběhla tzv. Super sobota v Londýně 2012, kdy byly poprvé odvysílány v televizi Paralympijské hry z Toronta, nebo kdy se Sky Brownová v pouhých třinácti letech v Tokiu stala nejmladší olympijskou vítězkou historie. Letos na 4. srpna připadá finále běhu mužů na sto metrů, a tak se dá předpokládat, že se možná zase dočkáme zrodu další legendy.

.