Zprávy

Představujeme společnost Intersocks

12. června 2024

Společnost Intersocks patří mezi tři největší výrobce sportovních ponožek v Evropě a mezi deset největších na světě. "Vyvíjíme ponožky pro známé špičkové sportovní značky, jako jsou Ortovox, Asics, Hunter, H/H, Jack Wolfskin, Smartwool, The North Face, Odlo, Alpina, Elan. Zakoupili jsme licence na výrobu a distribuci mnoha renomovaných značek, jako jsou Salomon, Nordica, Head, Eisbär, Enertor a Icebraker," říká Marjan Kočila, generální ředitel této firmy. 

Společnost Intersocks navrhuje, vyrábí a distribuuje technické sportovní ponožky. Ty se prodávají na všech kontinentech, přičemž největším trhem je EU, na kterou připadají tři čtvrtiny tržeb, následují USA, Kanada a Austrálie. Je tak úspěšná, že patří mezi tři největší výrobce v Evropě a mezi deset největších na světě. Plánovaná investice do nového robotického logistického centra, které má být vybudováno v Kočevje, ukazuje, že budou i nadále růst. Investice se odhaduje na více než deset milionů eur. Přestože se jedná o textilní společnost, hospodaří s marží, která je téměř dvojnásobná oproti celostátnímu průměru. I z toho důvodu byla vybraná jako finalista soutěže Exportér roku 2023. Kromě společnosti Intersocks jsou dalšími finalisty Adria Dom, Cetis, Robeta a Steklarna Hrastnik. Vítězové budou oznámeni na Exportní konferenci v září. 

Společnost Intersocks vyrábí ponožky pro sport a volný čas. Největší podíl na prodeji mají technické ponožky, tj. funkční ponožky, u nichž je střih a použití různých materiálů navrženo tak, aby pomohly vašim nohám k co nejlepšímu výkonu nebo k co nejmenší zátěži. Mezi zákazníky patří výrobci sportovního vybavení, sportovního oblečení nebo oblečení pro volný čas a také maloobchodní řetězce prodávající sportovní a outdoorové produkty. "Trh s technickými sportovními ponožkami roste, protože uživatelé si stále více uvědomují, že pokud chtějí ze své obuvi vytěžit maximum, potřebují k ní také vhodné ponožky. U technických ponožek je důležitý jak design, tak použití vhodných materiálů. Používáme inovativní řešení, jako jsou stříbrné a měděné nitě a keramické materiály, které zvyšují tvorbu červených krvinek v krvi, zlepšují tepelnou vodivost a způsobují, že se noha méně potí," vysvětluje ředitel firmy.

Od pandemie v roce 2020 se společnosti Intersocks podařilo dvakrát po sobě dosáhnout rekordních tržeb, přičemž zisk v posledních dvou finančních letech v obou případech přesáhl 4 miliony eur, což byl do té doby nedosažitelný milník. Totéž lze říci o růstu ukazatele EBIT, který loni činil 7,8 % (slovinský průměr je 4,7 %). Přes 95 procent svých příjmů generuje firma exportem. Jejich největším trhem je Švýcarsko s pětinovým podílem, na druhém místě je Nizozemsko s 13% podílem a na třetím Německo s 12% podílem na prodeji ponožek. Intersocks se také zabývá distribucí produktů značky Crocs ve Slovinsku a na některých trzích východní Evropy a Balkánu, ale na jejich tržbách se podílí méně než čtvrtinou a z hlediska přidané hodnoty je tento podíl ještě menší.

Marjan Kočila říká: „Předně nejsme továrna na zákazníky, kteří ještě než k nám přijdou, už přesně vědí, jaké ponožky chtějí. Naši zákazníci jsou ti, kterým pomáháme svými znalostmi společně navrhnout produkt, který si dají na poličku. Zákazníkům prodáváme jak znalosti výroby ponožek, tak jejich design. Moji kolegové musí dobře znát DNA značek, se kterými spolupracujeme. Společně se zákazníky navrhují ponožky vhodné pro každou značku z hlediska cenové kategorie a filozofie značky a řešení musí být taková, aby ponožka plnila svou funkci. Můžeme to udělat, protože máme dobrý vývoj, vynikající znalosti materiálů a technologií. Produkt ale není to jediné. Našim zákazníkům se přizpůsobujeme také logistikou a dobrým poprodejním servisem. Co znamená dobrý poprodejní servis, vysvětluje na příkladu spolupráce s řetězcem Stadium, který má ve Švédsku více než sto prodejních míst. „Jsme s nimi propojeni tak, že sledujeme prodej našich produktů přes jejich pokladny. Každý týden jsme informováni o tom, které z našich produktů byly prodány, takže víme, kdy jim musíme vyrobit nebo dodat nové a které to jsou.“

V Kočevje mají ambice na další růst a zkvalitňování svých služeb, proto připravují výstavbu nového logistického centra vedle své staré továrny. Budova bude mít rozměry 120 x 50 metrů a její výška bude 22 metrů. „V září konečně vybereme, jakou technologii potřebujeme pro vysokoregálový automatizovaný a robotizovaný sklad. Poté začíná projektování, pořizování vybavení a stavba. Zahájení její výstavby předpokládáme v druhé polovině příštího roku. Investici odhadujeme na více než deset milionů eur, na její financování jsme získali i evropské prostředky ve výši zhruba tří milionů eur, a to ve výběrovém řízení na podporu velkých investic, které proběhlo v rámci SPIRIT SLO,“ říká mluvčí firmy. „Kromě růstu nám nové logistické centrum umožní poskytovat lepší služby, budeme schopni ještě rychleji dodávat naše produkty zákazníkům, zrychlí se obrátka zboží na skladě, a proto budeme nákladově efektivnější a také otevřeme možnost stát se partnerem i pro online prodejce,“ dodává Marjan Kočila.

Kočevski Intersocks je součástí skupiny Intersocks, která má sídlo v Itálii, pletací a balicí závod ve Slovinsku, pletací závod v Itálii a partnerské pletárny v Turecku a Pákistánu. Společnost byla založena v Itálii, v 90. letech 20. století byla v Kočevje postavena nejprve balírna ponožek, závod poté nabízel další služby, které firma potřebovala. Od roku 2018, s výstavbou pletařského závodu, mají továrnu, která je vertikálně integrována od fáze pletení až po dodávku zboží zákazníkovi. Provádějí zde i prodej a odběr vzorků a na vývoji spolupracují s mateřskou společností z Itálie. Továrna v Kočevje je podporována nejmodernější technologií a díky automatizaci procesů mají kratší dodací lhůty k zákazníkům. Mají 90 pletacích strojů, pracují na nich na tři směny. „V Kočevje vyrábíme nejnáročnější ponožky, další vyrábí naše partnerské firmy nebo naši dodavatelé. Ročně upleteme dva miliony párů ponožek v pletařství Kočevje a ročně odtud prodáme deset milionů párů ponožek z naší výrobny a balírny,“ vysvětluje Marjan Kočila jeden z důvodů úspěchu firmy.