Zprávy

Premier League zahájila kampaň "Více než hra"

27. května 2024

Premier League spouští kampaň More then a game, která má představit její investice do všech úrovní fotbalu a jejich dopad na místní komunity. Finanční podpora Premier League se vztahuje na všech 92 klubů Premier League a anglické fotbalové ligy (EFL) a 72 klubů národní ligy, stejně jako na ženský a dívčí fotbal a fotbal nejnižších soutěží. Po zahájení kampaně zveřejnila Premier League údaje o investicích. Během současného tříletého cyklu vysílacích práv (2022/23-2024/25) se liga zavázala investovat 1,6 miliardy liber, z toho 400 milionů liber do projektů určených mimo jiné na rozvoj zařízení a komunitních a vzdělávacích programů. Premier League tvrdí, že se jedná o "největší dobrovolný příspěvek na komunity a další dobré účely ze všech fotbalových lig na světě".

Prostřednictvím fondu Premier League Stadium Fund bylo od roku 2000 investováno 192,7 milionu liber do vylepšení stadionů a zázemí klubů v EFL, systému National League a ženské fotbalové ligy. Více než 5 630 grantů bylo poskytnuto 1 083 klubům ve 114 ligách. Kromě toho Premier League investuje v období 2022/25 do ženského a dívčího fotbalu 21 milionů liber, z toho 10,5 milionu liber do nejnižších soutěží. V současné době existuje 73 dívčích center pro začínající talenty (ETC), díky nimž se počet mladých hráček v Anglii za necelé dva roky zvýšil o 187 procent, z 1722 na téměř 5000.

Premier League spolu s FA a vládou investovala 1,04 miliardy liber do Fotbalové nadace, která v sezoně 2022/23 podpořila 69 800 týmů. Tato investice poskytla více než 71 650 grantů na zlepšení sportovních zařízení na základní úrovni a na další projekty, které podporují hru v celé Anglii. Premier League investuje v příštích dvou sezonách 5 milionů liber na posílení vazeb mezi kluby, fanoušky a místními komunitami. Granty jsou poskytovány klubům v Premier League, EFL, National League, FA Women's Super League a Women's Championship.

Premier League rovněž poskytuje finanční prostředky na realizaci komunitních programů. Nezávislý dobročinný fond Premier League Charitable Fund (PLCF), založený v roce 2010, dnes podporuje 106 profesionálních fotbalových klubových komunitních organizací (CCO) v Premier League, EFL a National League, které se zabývají společenskými problémy a působí na místní komunity tak, že mění jejich život. Investice prostřednictvím fondu PLCF se během deseti let téměř zečtyřnásobily a v letošní sezóně se očekává, že finanční prostředky přesáhnou 36 milionů liber. Premier League Kicks, nejdéle fungující komunitní program ligy, poskytuje mladým lidem přístup k bezplatným týdenním fotbalovým a multisportovním tréninkům, mentoringu a vzdělávacím seminářům. Tento program, který byl zahájen v sezóně 2006/07, se v současné době praktikuje v oblastech s největšími potřebami u 90 klubů za pomoci 21 000 dobrovolníků.