Zprávy

Toyota pravděpodobně ukončí sponzorství olympijských her

17. září 2024

Toyota má v plánu ukončit své sponzorství nejvyšší úrovně olympijských her u Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Představitelé Toyoty jsou údajně nespokojeni s tím, jak MOV vynakládá prostředky na na podporu sportovců a sportu.

TOP sponzoři MOV přispěli během posledního čtyřletého cyklu částkou přesahující 2 miliardy USD. Smlouva japonské automobilky měla při podpisu v roce 2015 hodnotu 835 milionů USD. Tehdy se prý jednalo o největší sponzorskou smlouvu MOV, přičemž dohoda měla platit po dobu čtyř olympijských her, počínaje Pchjongčchangem 2018 a konče letošní olympiádou v Paříži. Toyota by si údajně chtěla udržet kontakt s paralympijským výborem, ale postoj MOV je však prý takový, že sponzoři nemohou prodloužit pouze jednu ze smluv, protože většina TOP sponzorů obvykle podporuje jak olympijské, tak paralympijské hry.

MOV má ve svém sponzorském programu TOP 15 partnerů. Za poslední čtyřletý cyklus končící odloženými olympijskými hrami v Tokiu v roce 2021 dosáhl MOV příjmů ve výši 7,6 miliardy USD, přičemž subjekty na seznamu TOP přispěly v tomto období částkou přesahující 2 miliardy USD.

Ač jsou olympijské hry globální akcí s obrovským dosahem, v Japonsku na ně nevzpomínají v dobrém. Kromě toho, že hry zasáhla pandemie Covid-19, byly od té doby pošpiněny vyšetřováním údajné korupce a obrovskými výdaji, které si uspořádání akce vyžádalo, přičemž konečná částka se blíží 13 miliardám dolarů, což je téměř dvojnásobek původních odhadů.

Sama Toyota uvedla, že se v té době cítila rozporuplně a během konání her zastavila v japonské televizi jakoukoli reklamu s olympijskou tematikou. Ačkoli důvody, proč neprodloužila sponzorství TOP, nebyly zveřejněny, dopad tokijských her se pravděpodobně promítl do jejího uvažování. Kromě Toyoty může seznam sponzorů TOP doznat dalších změn. Další čtyři partneři Atos, Bridgestone, Intel a Paramount zatím neoznámili, zda prodlouží své smlouvy i po Paříži.