Zprávy

Výrobce Fischer ruší pracovní místa kvůli mírné zimě

19. června 2024

Výrobce lyží Fischer ruší 150 pracovních míst. 20 pracovních míst bylo zrušeno v sídle společnosti v Ried im Innkreis a dalších 130 ve výrobním závodě na Ukrajině. Hlavní problémy se týkaly divize běžeckého lyžování. Důvodem propouštění je nižší poptávka v důsledku mírné zimy. „Zaměřujeme se na běžecké lyžování. Umělého zasněžování je velmi málo, a pokud není sníh, nelze běžkovat a lidé si běžky nekupují. A tento segment klasického lyžování má pro nás obrovský dopad,“ komentuje situaci ředitel firmy Franz Föttinger.  Předobjednávky na příští sezónu budou odpovídajícím způsobem slabé, pokračuje Föttinger. U sjezdových lyží to vypadá lépe.

V současné době pracuje 200 ze 450 zaměstnanců v centrále v Riedu ve výrobě, kde se vyrábějí pouze speciální lyže. Nelze proto vyloučit, že zde dojde k dalšímu snížení počtu zaměstnanců. Většina výroby se odehrává na západní Ukrajině a navzdory válce probíhá výroba bez omezení.

Společnost Fischer byla založena v roce 1924 Josefem Fischerem a dnes patří k předním světovým výrobcům lyžařského vybavení. V závodě v Ried im Innkreis pracuje více než 450 zaměstnanců a dalších 850 v jiných mezinárodních závodech. 80 % výrobků - včetně hokejek, běžeckých a lyžařských bot, vázání a skokanských lyží - firma vyváží.