Zprávy

Rekordní spotřeba piva při MS v rugby

1. května 2024

Během loňského mistrovství světa v ragby ve Francii se v místech konání zápasů a ve fanouškovských zónách vypilo zhruba pět milionů půllitrů piva. Pro společnost Asahi Group, oficiálního partnera turnaje, byla tato sedmitýdenní akce úvodem na světové scéně. Kuřecí křidélka a Super Bowl, jahody a Wimbledon, pivo a mistrovství světa v ragby jsou jen některé z příkladů dvojic, které nerozlučně k sobě patří a konzumace jedné z nich znamená velikost té druhé.

Na mistrovství světa v ragby v Anglii v roce 2015 se v místech konání zápasů a ve fanouškovských zónách vypilo odhadem 1,9 milionu litrů piva. Fanoušci rugby údajně spotřebují asi šestkrát více piva než jejich fotbaloví kolegové. A vloni se ve Francii během sedmitýdenního turnaje vypilo rekordních 2,5 milionu litrů piva, tedy zhruba pět milionů půllitrů.

O místo celosvětového partnera mistrovství světa v ragby se již v dubnu 2021 přihlásila společnost Asahi Europe & International (AEI), která byla povzbuzena úspěchem ročníku 2019 v rodném Japonsku.  Pivovar z Tokia, který nahradil Heineken na pozici oficiálního piva turnaje, se stal první asijskou společností, která získala práva na sponzoring vrcholné ragbyové akce nejvyšší úrovně.

Pro AEI se sponzorství mistrovství světa v ragby přidalo ke stávajícímu portfoliu sportovních partnerství, které zahrnovalo víceletou smlouvu s týmem Aston Martin Formule 1, víceletou smlouvou se společností City Football Group (CFG), pro kterou je Asahi Super Dry globálním partnerem a oficiálním pivem čtyř klubů vlastněných CFG: Manchester City, Melbourne City, Yokohama F Marinos a Sichuan Juiniu.

Společnost AEI, která provozuje 19 výrobních závodů v osmi zemích Evropy, vlastní několik nejznámějších světových značek piva, včetně Grolsch, Kozel a Pilsner Urquell, stejně jako Asahi Super Dry a Peroni. Zaměstnává více než 10 000 lidí, vyváží na 90 trhů po celém světě a denně distribuuje miliony litrů piva. 

S tak rozsáhlou mezinárodní působností dává sponzorování globální události, jako je mistrovství světa v ragby dokonalý smysl, ale právě profil fanoušků ragbyové unie je pro AEI obzvláště přitažlivý. Proto se aktivace zaměřené na spotřebitele, jako jsou propagační akce v místech prodeje a soutěže o vstupenky, kromě hostitelské země Francie zaměřily převážně na tyto trhy. A přestože se plný dopad těchto aktivit projeví až časem, první známky jsou pozitivní. Podle vlastních údajů AEI dosáhl prodej piva Asahi Super Dry ve Velké Británii v září rekordní úrovně a penetrace trhu se meziročně zvýšila o dva procentní body, což odpovídá 460 000 lidí.

Společnost AEI rovněž zaznamenala rekordní počet spotřebitelů, kteří se prostřednictvím propagačních akcí na obalech přihlásili k výhře vstupenek na zápasy a zboží na všech aktivujících trzích. Ve Vellké Británii se do akce na výhru vstupenek zapojilo 100 000 lidí, což je rekord v pivním průmyslu. Společnost Asahi Super Dry také sponzorovala aplikaci pro vyhledávání míst konání turnaje, která divákům umožnila najít nejbližší hospody vysílající přímý přenos - a samozřejmě podávající oficiální pivo.

Na devíti hostitelských místech rozmístěných po celé Francii podávala společnost AEI svůj stejnojmenný ležák i jeho bezalkoholovou verzi Asahi Super Dry 0,0 %, která měla mezinárodní premiéru na začátku roku 2023. Prodej v místech konání turnaje byl povolen poté, co úřady ve Francii, kde dlouhodobý zákon zakazuje konzumaci alkoholu a reklamu uvnitř sportovních stadionů, udělily výjimku. Na začátku turnaje se však vyskytly problémy se zásobováním, nespokojení fanoušci si stěžovali na nedostatek piva a dlouhé čekací doby - místní organizátoři tuto situaci přičítali nečekaně vysoké poptávce, a to i na poměry ragby, a historické vlně veder, která Francii zachvátila během úvodních zápasů.

Na sedmi hostitelských místech byly překonány rekordy v prodeji piva a návštěvnost ve fanouškovských zónách, kde se také jako jediné pivo čepovalo Asahi Super Dry, přesáhla 1,15 milionu lidí na celém turnaji. Tato čísla spolu s celosvětovou publicitou, kterou přinesly přenosy zápasů, jen podtrhla hodnotu rozsáhlého sponzoringu, jako je mistrovství světa v ragby, který měl dva hlavní cíle: zvýšit celkové povědomí o značce a zvýšit zájem spotřebitelů o koupi.

"Chceme se zaměřit na týmové sporty, protože japonská kultura je hodně o týmu. A myslím, že socializace a respekt jsou velmi důležité, což je také důvod, proč funguje ragby. Ragbisté se navzájem mlátí, a když je po všem, panuje mezi nimi vysoká míra respektu, což odráží Japonsko," sdělují zástupci pivovaru. Ti již nyní vyhlíží další velké akce, jako je příští mistrovství světa v ragby mužů, které se bude konat v Austrálii. Zároveň potvrdili, že se chystají na jednání s World Rugby.