Zprávy

Atletico Madrid má nového sponzora

30. dubna 2024

Saúdská letecká společnost Riyadh Air by měla nahradit firmu WhaleFin jako hlavní sponzor klubu Atletico Madrid. Klub LaLigy hledal nového partnera poté, co se na začátku loňského roku rozhodl přerušit spolupráci se společností Amber Group, ke které patří dosavadní sponzor WhaleFin. Pětiletá smlouva s kryptoměnovou platformou, která byla podepsána v červenci 2022, měla hodnotu asi 40 milionů eur. Atletico jednalo s několika leteckými společnostmi, mezi kterými byly Etihad nebo Turkish Airlines.

Společnost Riyadh Air, která byla založena v březnu 2023, je vlastněna saúdskoarabským veřejným investičním fondem (PIF). Předpokládá se, že letecká společnost přispívá k neropnému hrubému domácímu produktu království částkou 20 miliard USD, vytváří více než 200 000 pracovních míst a pomáhá dosáhnout saúdského cíle přilákat do roku 2030 do země 100 milionů turistů.

Saudská Arábie a PIF jsou spojovány poslední dobou často s investicemi do sportu. Sponzorují řadu hráčů z elitních evropských soutěží a PIF, a také plánují založit společnost pro investice do sportu v hodnotě několika miliard dolarů. PIF se značně angažuje v evropském fotbalu, vlastní klub Premier League Newcastle United. Patří jí také čtyři kluby v saúdské profesionální lize a má zájem také o převzetí druholigového belgického klubu KV Oostende.