Zprávy

Crans Montana má nového majitele

7. května 2024

Společnost CPIPG českého miliardáře Radovana Vítka dokončila prodej švýcarského lyžařského střediska Crans Montana, který zahrnuje přibližně 84 % akcií společnosti Remontées Mécaniques Crans Montana Aminona (CMA) SA, společnosti vlastnící a provozující lyžařské vleky v Crans Montaně, jakož i několik aktiv a nemovitostí souvisejících s horským střediskem. Jedná se o 100 % společnosti provozující lyžařské školy v regionu - dříve bylo oznámeno 80 procent a jedenáct restaurací. Kupujícím je společnost Vail Resorts, Inc. a hrubá hodnota transakce činí více než 100 milionů CHF. První informace o prodeji se objevily již v listopadu loňského roku. 

Americký provozovatel lyžařských středisek Vail Resorts Vail ocenil celou provozní činnost střediska na 118,5 milionu švýcarských franků. Nový majitel plánuje v příštích pěti letech investovat v Crans Montaně 30 milionů franků. Společnost Vail Resorts již v roce 2022 převzala lyžařské středisko Andermatt-Sedrun. Americký gigant v oblasti zimních sportů zaplatil 149 milionů franků za koupi 55procentního podílu ve společnosti Andermatt Swiss Alps, kterou vlastní egyptský podnikatel Samih Sawiris. Kromě dvou lyžařských středisek ve Švýcarsku provozuje společnost Vail Resorts dalších 39 středisek v USA, Kanadě a Austrálii. Do portfolia patří známá lyžařská střediska jako Vail a Bever Creek v Coloradu, Park City v Utahu a většinový podíl v kanadském Whistler Mountain. 

Společnost Vail Resorts očekává, že horské středisko Crans-Montana vygeneruje ve finančním roce končícím 31. července 2025, což je první celý rok provozu po předpokládaném uzavření transkakce, přibližně 5 milionů CHF EBITDA.

Crans-Montana byla vždy známou a mnohokrát oceněnou destinací pro příznivce nejrůznějších outdoorových sportů. Středisko je hostitelem oblíbených akcí, jako je Světový pohár v lyžování, Světový pohár horských kol, Omega European Masters, festival Caprices a mnoho dalších. V obci se nacházejí také gurmánské restaurace, luxusní butiky a několik pětihvězdičkových hotelů. Díky investici a začlenění horského střediska Crans-Montana do produktů Epic Pass (od sezóny 2024/25) očekává společnost Vail Resorts výrazný růst a zvýšení počtu zahraničních hostů, kteří vyhledávají kvalitní zážitky ve švýcarských Alpách. Akvizice střediska je v souladu s růstovou strategií amerického provozovatele lyžařských středisek, který chce rozšířit svou síť středisek v Evropě.

Očekává se, že středisko po plánovaných investicích a včetně dopadu dodatečného prodeje jízdenek Epic Pass vygeneruje roční zisk EBITDA ve výši více než 15 milionů švýcarských franků. Po dokončení transakce budou běžné roční investice do údržby horského střediska Crans-Montana činit přibližně 3 miliony CHF.